Hoe barbecueën gezonder kan zijn dan je denkt

Barbecueën is voor veel mensen een favoriete manier om buiten te koken en van het mooie weer te genieten. Helaas staat barbecueën ook bekend als een ongezonde bezigheid. Het hoge vet- en suikergehalte van veel barbecuegerechten kan leiden tot gewichtstoename en een verhoogd risico op gezondheidsproblemen, zoals hartziekten en diabetes. Maar het goede nieuws is dat barbecueën gezonder kan zijn dan je denkt, vooral met The Bastard Kamado’s! Hieronder lees je hoe.

Kies de juiste ingrediënten: kies mager vlees, zoals kip of kalkoen, en vermijd vette worstjes en hamburgers. Groenten en vis zijn ook gezonde opties voor de barbecue.

Maak je eigen marinade: marinades zijn een geweldige manier om smaak toe te voegen aan vlees en groenten zonder extra vet en suiker. Maak je eigen marinade met olijfolie, azijn, kruiden en specerijen.

Grill op de juiste temperatuur: een te hoge temperatuur kan leiden tot verbranding en schadelijke stoffen in het voedsel. Zorg ervoor dat je grill op de juiste temperatuur staat voordat je begint met koken.

Voeg groenten toe: groenten zijn een gezonde toevoeging aan je barbecue en bevatten veel vezels, vitamines en mineralen. Grill bijvoorbeeld paprika’s, courgette, aubergine, champignons of maïskolven.

Maak zelfgemaakte sauzen: commerciële sauzen bevatten vaak veel suiker en conserveermiddelen. Maak in plaats daarvan zelfgemaakte sauzen met verse ingrediënten en kruiden.

Beperk het gebruik van kooltjes: kooltjes bevatten schadelijke stoffen die vrijkomen wanneer ze verbranden. Beperk het gebruik van kooltjes door te kiezen voor een gas- of elektrische barbecue.

Kies voor kleinere porties: in plaats van grote stukken vlees te grillen, kun je ook kiezen voor kleinere porties. Dit vermindert niet alleen de calorie-inname, maar zorgt ook voor een gevarieerd menu.

Voeg smaak toe met kruiden en specerijen: kruiden en specerijen voegen smaak toe aan gerechten zonder extra vet of suiker. Probeer bijvoorbeeld knoflook, rozemarijn, tijm of paprikapoeder.

Gebruik een grillmandje: een grillmandje voorkomt dat kleine stukjes voedsel door de grillroosters vallen en verbranden. Hierdoor wordt het voedsel niet alleen gezonder, maar ook lekkerder.

Geniet van een gezellige sfeer: barbecueën draait niet alleen om het eten, maar ook om de gezellige sfeer. Maak er een gezellige avond van met vrienden en familie, speel spelletjes en geniet van de zomerse avond.

Conclusie

Barbecueën hoeft niet per se ongezond te zijn, zolang je maar bewust kiest voor gezonde ingrediënten en bereidingswijzen. Door magere vleessoorten te gebruiken, zelf marinades te maken, groenten toe te voegen en suikerrijke sauzen te vermijden, kun je genieten van een gezonde en smakelijke barbecue. Bovendien is het belangrijk om de juiste portiegrootte aan te houden en te zorgen voor een gevarieerd dieet, ook tijdens het barbecueën. Zo kun je gezond én lekker barbecueën en zonder schuldgevoel genieten van de buitenlucht en heerlijke gerechten met vrienden en familie.